Connecting

Travellers

& Locals

by local food experiences

Local food experience ResiRest

Local food experience

In alle landen waar ResiRest actief is worden de gasten door de lokale familie opgehaald bij een centraal meeting point. In sommige landen verzorgt ResiRest ook zogeheten Pick-up & Returns van- en naar het hotel van de gasten als dat beter is.
Samen dingen doen zorgt voor de eerste verbinding. In bijna alle landen kan de lokale familie, indien lunch wordt geboekt, de gasten meenemen naar de lokale markt waar ze samen de ingrediënten gaan inkopen.
In landen of op tijdstippen waar marktbezoek niet mogelijk is vinden andere activiteiten plaats, zoals inkopen in de voor dat land of locatie kenmerkende winkeltjes of een vervangende ‘kijk in mijn wijk’ tour.

Na deze eerste activiteit gaan ze naar de woning van de lokale familie waar ze een drankje krijgen en een aanvang wordt gemaakt met het gezamenlijk koken van de maaltijd. Willen de gasten niet meehelpen met koken, dan hoeft dat uiteraard niet. De maaltijd wordt gezamenlijk door de gasten en familie gegeten. Na het samen eten is het samen uitbuiken en met nog wat drinken wordt er nagepraat over van alles.
De gasten worden hierna via veelal een andere route teruggebracht naar het meeting point. Ook tijdens deze route krijgen gasten uitleg over bijvoorbeeld die route of andere kenmerkende zaken.
Aangekomen bij het meeting point nemen de lokale familie en de gasten afscheid van elkaar.

Is het een Cooking Class?

Een ResiRest Local food experience is geen cooking class. Waar bij een Cooking Class commercie veelal voorop staat en de ervaring niet privé is (met meerdere gasten tegelijk), staat bij een ResiRest Food Experience het kennis kunnen maken met een echte lokale familie centraal. Samen eten verbindt in alle culturen en kan een brug vormen om op een ándere manier een land te kunnen ervaren, te kunnen proeven en een duikje te kunnen maken in het gewone alledaagse leven van een gezin in het land dat bezocht wordt door een reiziger.

Reizigers worden door lokale families meegenomen in het leven bij de lokale familie thuis. Eten is daarin een belangrijke schakel wat het persoonlijke contact mogelijk maakt. Persoonlijk contact vindt ResiRest belangrijk. Daarom is een Food Experience van ResiRest altijd privé. Altijd 1 op 1. Er zijn geen onbekende reizigers aanwezig bij een boeking.

De lokale families

ResiRest werkt als Social Enterprise en met een full member accreditatie van de World Fair Trade Organization met families die niet verbonden zijn aan het toerisme. Het geeft de gasten een andere ervaring dan de ervaring met wel aan toerisme verbonden mensen in het land. ResiRest families bevinden zich veelal in een kwetsbare financiële positie. ResiRest en met name de boekingen van reispartners van ResiRest brengt hen een verbetering van hun leefsituatie en daar zijn ze blij mee. Deze blijdschap vertaalt zich in gastvrijheid en oprechtheid. De families zijn begeleid in de 3 Safety Guarantees van ResiRest (Algemene veiligheid, voedselveiligheid en fair trade veiligheid) en spreken basic Engels om communicatie met de gasten mogelijk te maken.

De lokale families zijn geen sterren-koks. Maar is dat nodig? In de landen waar ResiRest actief is behoort ‘koken’ tot een basisvaardigheid. Het ligt standaard op een hoger niveau dan in Nederland.
Het bereiden van authentieke plaatselijke gerechten is voor alle families een peulenschil, en de gasten krijgen meer dan peultjes.

Vergoeding voor de familie

De fair trade vergoeding voor de familie wordt door ResiRest vooraf aan de familie betaald.

Duur (ongeveer)

Een ResiRest Local food experience heeft een tijdsduur vanaf 3 uur tot uitlopen van 5 uur.

Kenmerken familie

De familie vindt het leuk om gasten te ontvangen, is trots op hun wijk en willen graag over hun leven en wijk vertellen. De familie past in het ResiRest concept, en krijgt met deelname een steuntje in de rug. De familie spreekt (basis) Engels of Nederlands.
De lokale familie biedt dit product aan zoals beschreven in deze productbeschrijving.

Meeting point

Opgegeven meeting point nabij lokale familie of vastgesteld per reispartner.

Kenmerken experience

  • Ontmoeting van de gasten met de lokale familie bij het meeting point.
  • Wandeling van het meeting point naar de woning van de familie, ongeveer een half uur.
  • Gezamenlijk de maaltijd bereiden, niet enkel wat kijken, maar ook een visje marineren en bakken, de groenten snijden e.d. Gasten krijgen uitleg over de ingrediënten het gebruik hiervan.
  • Wandeling van woning van de familie terug naar het meeting point via een andere route en nog wat leuke uitleg.